leesbevordering Boekdans groep 3 en 4Op dit moment is het niet mogelijk om gastlessen voor klassen of groepen af te nemen. De komende periode richt ik me op nascholing voor leerkrachten, leesconsulenten en pedagogisch medewerkers. Zoek je een interessante workshop voor professionals over leesbevordering in combinatie met bewegen en muziek? Mail me dan op: info@boekdans.nl

Groep 3 en 4 begint net met lezen. Toch of juist dan is het zo belangrijk om te blijven voorlezen! Boekdans prikkelt weer even hun fantasie in de gastles. De kinderen willen dit boek na de les zeker weten zelf ook lezen. En daarna nog véél meer. Leesbevordering staat voorop in de lessen!
In de lessen voor groep 3 en 4 komt altijd een verwerking voor op het gebied van taal (woorden maken, brieven schrijven) of rekenen. Een gastles duurt 45 minuten, wordt gehouden in het speellokaal. De docent zorgt voor alle materialen. De kinderen dansen op sokken, blote voeten of gymschoenen. Voor tarieven klik hier.

Kijk onderaan voor informatie over de lessen.Wil je een les voor jouw klas? Boek dan snel! Dit kan heel eenvoudig via het inschrijfformulier.

Losse lessen:

Een huis voor Harry (De Nationale Voorleesdagen 2019)

Poëzie in een laatje! (Poëzieweek)

Bil en Wil Wat een verhalen! (vriendschap, ansichtkaart schrijven)

Het boeboek (griezelwoorden maken)

Tangramkat (figuren en vormen)

Franky (ruimtevaart en robots)

Een huis voor Harry van Leo Timmers
‘Harry is altijd binnen. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Hij rent achter haar aan en raakt hopeloos verdwaald. Hoe komt hij nu weer thuis?’In de vrolijke gastles van Boekdans bewegen de kinderen veel! Nadat het verhaal is voorgelezen met het vertelkastje gaat de muziek aan en dansen we het verhaal van Harry nog een keer. Het is een interactieve les waarbij de kinderen met materialen bewegen door de ruimte. Ook wij raken verdwaald, gelukkig zien we Vera net op tijd weer verschijnen.

Poëzie in een laatje! meerdere gedichten voor kinderen
Er staat een mooi kastje in de kring in het speellokaal. E
lke keer maken we een laatje open en luisteren naar het gedicht. Dan dansen we over het gedicht. De kinderen beleven het gedichtje met hun hele lijf! 

Bil en Wil Wat een verhalen! van Rindert Kromhout en Jan Jutte
De kinderen beleven het spannende avontuur van Bil door te bewegen op muziek. Bil gaat de wijde wereld in zonder Wil. Maar kan Bil wel zo lang zonder Wil? De kinderen schrijven in de les een ansichtkaart aan Wil.
Het boek over Bil en Wil heeft meerdere verhalen van avi start tot avi M4! Boekdans leest één verhaal voor. Na deze les willen alle kinderen dit boek lezen!

Het boeboek van Imme Dros en Harrie Geelen
‘De boeman woont in een scheef, gezellig griezelhuisje samen met zijn boevrouw. Er piepen vleermuizen in de kelder en er rommelen spoken rond op zolder. De wind giert knus door de kieren. Maar de boevrouw schrikt aldoor zo. En als ze schrikt gilt ze zo! HUUU, HIEEE, AAARCH!! Het is geen leven voor de boeman. Wat kan hij doen?’ De les is heel geschikt voor groep 3 en 4; mevrouw boeman schreeuwt steeds zo als ze schrikt en die schreeuw staat met grote zwarte letters afgedrukt in het boek.
In de Boekdansles gaan we ons griezelhuis opbouwen; de wind giert door de kieren, vleermuizen piepen in de kelder, spoken op zolder! Daarna maken we onze eigen enge woorden met letters, om daar uiteindelijk een hiphopbattle mee te doen!
(Het boeboek is niet meer te koop in de boekhandel, maar nog wel te leen bij de bibliotheek.)

Tangramkat
Het verhaal wordt met het vertelkastje verteld. Vervolgens maken de kinderen zelf figuren en puzzels in het speellokaal. Er wordt veel bewogen en gedanst omtrent de figuren!

Franky van Leo Timmers
Ruimtevaartthema. ‘Sam weet zeker dat er op een verre planeet robots bestaan. Dan besluit Sam zelf een robot te maken; Franky! Maar Franky voelt zich verdrietig op de aarde, hij mist zijn planeet. Gelukkig komen zijn vrienden hem met een ruimteschip ophalen!
We dansen op de maan als echte astronauten, planten een vlag op de planeet waar de robots wonen en halen Franky op met ons eigen ruimteschip. De volgende begrippen komen aan de orde in de les: de namen van de acht planeten, zwaartekracht, maan, aarde, zon, ster, astronauten, ruimteschip, robots en opstijgen.