Franky, boekdans over de ruimte

Op dit moment is het niet mogelijk om gastlessen voor klassen of groepen af te nemen. De komende periode richt ik me op nascholing voor leerkrachten, leesconsulenten en pedagogisch medewerkers. Zoek je een interessante workshop voor professionals over leesbevordering in combinatie met bewegen en muziek? Mail me dan op: info@boekdans.nl

Boekdans heeft verschillende lessen ontwikkeld voor kleuters. Vieren jullie juffendag, kleuterfeest, hebben jullie projectweken of willen zoeken jullie een leuke activiteit in de Kinderboekenweek? Boekdans is het gehele jaar te boeken.
De lessen worden gegeven  in het speellokaal op de basisschool of BSO. Een gastles duurt 45 minuten. De docent zorgt voor alle materialen. De kinderen dansen op hun sokken, blote voeten of gymschoenen. Voor de prijzen van een gastles, kijkt u hier.

Boekdans biedt drie verschillende lessen aan:

  1. Een losse les
  2. Een op maat gemaakte les

1. Losse lessen
Deze lessen heeft Boekdans al ontwikkeld voor de kleuters en zijn gelijk te boeken.
Onderaan deze pagina staat een beschrijving bij iedere losse les.

Een huis voor Harry (De Nationale Voorleesdagen 2019)

Poëzie in een laatje! (Poëzieweek)

Kikker is Kikker (zijn wie je bent, talenten, vriendschap)

Ventje zoekt een vriendje (vriendschap, reuzen en kabouters)

De Kikkerkoning (sprookje)

Ssst! De tijger slaapt (prentenboek van het jaar 2018)

Billy geeft een feestje? (FEESTLES!)

Bang Mannetje (bang en dapper)

Tangramkat (tangramfiguren en vormen)

Franky (ruimtevaartthema)

Voor tarieven klik hier.

2. Een op maat gemaakte les.
Zit uw thema er niet bij? Boekdans maakt ook lessen op maat.
Wanneer u graag wilt dat de lessen aansluiten bij het kleuterprogramma of bij het thema van de groep, dan kan Boekdans samen met u kijken naar een les op maat. U kunt daarbij denken aan bepaalde woorden die aanbod moeten komen of rekenbegrippen. Maar ook voor meester- en juffendag, het kleuterfeest of projectweken, kan Boekdans een passende les maken. Nadat we uw wensen hebben bekeken, zal Boekdans een geschikt prentenboek bij het thema zoeken en de les maken. Dus Boekdans kijkt met u mee en samen zoeken we de juiste vorm, waarna Boekdans er een goede les bij maakt.
De lessen zijn op aanvraag. U kunt altijd vrijblijvend een offerte aanvragen, zie contact.

Hier leest u de uitleg bij iedere losse les:

Een huis voor Harry van Leo Timmers
‘Harry is altijd binnen. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Hij rent achter haar aan en raakt hopeloos verdwaald. Hoe komt hij nu weer thuis?’In de vrolijke gastles van Boekdans bewegen de kinderen veel! Nadat het verhaal is voorgelezen met het vertelkastje gaat de muziek aan en dansen we het verhaal van Harry nog een keer. Het is een interactieve les waarbij de kinderen met materialen bewegen door de ruimte. Ook wij raken verdwaald, gelukkig zien we Vera net op tijd weer verschijnen.

Poëzie in een laatje! meerdere gedichten voor kinderen
Er staat een mooi kastje in de kring in het speellokaal. E
lke keer maken we een laatje open en luisteren naar een gedicht. Dan dansen we over wat we hebben gehoord. In de les komen meerdere soorten gedichtjes aanbod van verschillende schrijvers. De kinderen beleven het gedichtje met hun hele lijf! 

Kikker is Kikker van Max Velthuijs
Kikker kan springen en zwemmen, maar hij kan niet vliegen zoals Eend of lezen zoals Haas… Gelukkig vertellen zijn vrienden hem dat ze van hem houden zoals hij is. Dit boek is binnenkort voor een vriendelijk prijsje te koop in de boekhandel. Boekdans heeft er een vrolijke gastles bij gemaakt!

Ventje zoekt een vriendje van Ted van Lieshout
De kinderen helpen Ventje mee met het zoeken naar een vriendje. Dit is een zeer afwisselende les met veel bewegen maar ook een schimmenspel. (het is leuk als de ruimte waarin gespeeld wordt enigszins verduisterd kan worden. De les gaat over reuzen, kabouters maar vooral over vriendschap.

De Kikkerkoning (Sprookjes voor kleuters van Vivian den Hollander)
Het sprookje van de Kikkerkoning komt tot leven in deze gastles. Met een vijver met prachtige waterlelies, een gouden bal, lakeien die de tafel dekken én een bruiloft. Het verhaal wordt verteld met het vertelkastje.

Ssst! De tijger slaapt van Britta Treckentrup
Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen.
Dit boek is het boek van het jaar! We gaan zweven, springen.. maar pas op er mag geen ballon kapot… anders wordt de tijger wakker.

Billy geeft een feestje van Catharina Valckx
Een erg leuke les voor als u een feestje te vieren heeft met uw groep, bijvoorbeeld bij meester-en-juffendag. Billy geeft een feestje en gaat verkleed. De kinderen krijgen ook een masker op en dansen en swingen op het feest van Billy!

Tangramkat van Maranke Rinck
Het verhaal wordt met het verteltheatertje verteld. Daarna maken de kinderen zelf in het groot de puzzels. Er wordt veel gedanst en bewogen!

Bang Mannetje van Mathilde Stein en Mies van Hout
Het thema van deze Boekdansles is bang en dapper zijn. We gaan opzoek in het Wilde Woeste Woud naar de Toverboom, maar we hoeven niet bang te zijn, want de wilde woeste wezens doen niets. Dat klinkt erg spannend, durven wij wel het woud in te gaan? De begrippen bang en dapper komen aanbod. Ook bespreken we de emotie bang zijn en gaan in op de diepere laag in het verhaal.

Franky van Leo Timmers
Ruimtevaartthema. ‘Sam weet zeker dat er op een verre planeet robots bestaan. Dan besluit Sam zelf een robot te maken; Franky! Maar Franky voelt zich verdrietig op de aarde, hij mist zijn planeet. Gelukkig komen zijn vrienden hem met een ruimteschip ophalen!
We dansen op de maan als echte astronauten, planten een vlag op de planeet waar de robots wonen en halen Franky op met ons eigen ruimteschip. De volgende begrippen komen aan de orde in de les: de namen van de acht planeten, zwaartekracht, maan, aarde, zon, ster, astronauten, ruimteschip, robots en opstijgen.